Péter József

Hittel vállalt hivatása az Ecsédi Népi Együttes vezetése volt. Egy életen át elkísérő szerelemféle kötötte a zenéhez, a tánchoz, a népi játékokhoz, a hagyományhoz.
Az együttes léte és tevékenysége Ecséd hagyományőrző erejében gyökerezett. Ez a Mátra vidéki község hosszú éveken keresztül csaknem minden külső hatástól elszigetelve tengette életét, így jó táptalaja volt a dalnak és a táncnak. Bőven buzogott a tiszta forrás, csak az kellett, hogy valaki felfogja, összegyűjtse, ne hagyja kárba veszni a sok-sok értéket.
Erre a feladatra vállalkozott Péter József. Eleinte csak ösztönösen, maga is jó táncos, nótás legényként, később már mind tudatosabban végezte a gyűjtőmunkát. Így nőtt és gyarapodott az együttes repertoárja, melyek közül a legsikeresebbek a következő műsorszámok voltak: Ecsédi képek, Este a fonóban, Regrutabál, Szüret a hegyalján, Taposóbál, Májfa-állítás Summásélet, A halálra táncoltatott lány és az Ecsédi lakodalmas.
1971-ben az együttes tagjai megalakították a Röpülj páva! kört, s egy évvel később ország-világ láthatta a televízióban az ecsédiek 40 perces műsorát.
Péter József együttesvezetői pályafutása alatt a népi együttes a színvonalas szakmai munka elismeréséül több alkalommal érdemelte ki az arany és az ezüst minősítést.
Az Ecsédi lakodalmas c. táncjáték számtalan belföldi és külföldi sikerhez segítette az együttest, a népi hagyományok őrzésében vállalt kiemelkedő szerepükért pedig diplomát kaptak.
Péter József és Ecséd elválaszthatatlanok voltak egymástól. Jellemének lelki nagyságát a falutól kapta, s a falunak adta vissza. Hivatásának gyakorlása közben nem a siker és a kitüntetés motiválta elsősorban, hanem a szenvedéllyel végzett munka szépsége: megmenteni a múltat, s megismertetni a jövővel.

Landing Page Software