Kacusok

,,Táncolok, míg élek, mert tánc nélkül nincs élet.”

A Kacus Néptánccsoport Ifjúsági Néptánccsoportként alakult 2002-ben azokból a 14-15 éves fiatalokból, akik az általános iskolában a néptánc formanyelvén nevelkedtek. Ezen fiatalok közül többen ma is tagjai a csoportnak, itt váltak ifjú lányokból és fiúkból fiatal, érett felnőttekké.
A csoport létrejöttében minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a múlt tisztelete, az ősi kultúra megbecsülése és annak szeretete az évek során beépült a fiatalok értéktudatába. Képesek voltak azonosulni mindazokkal a felbecsülhetetlen értékekkel, melyek nemzeti múltunk oly meghatározó és csodálatosan színes szeletét képezik, s ami nem más, mint zenei és mozgásbeli anyanyelvünk, melyek nélkül magyar műveltségünk hiányos.
Másik jelentős tényező ami életre hívta a csoportot, a közösség erejében rejlik. A próbák küzdelme, a fellépések izgalma, a táborok és kirándulások hangulata egyaránt segítette a tánccsoport további működését. Akinek nem volt része ilyen csodában, csak sejtheti ezt a világot.
Kezdetben a fiatalok együttlétei a próbákra korlátozódtak, majd ahogyan bővült a repertoár, nem maradtak el a fellépésekre való felkérések sem. Eleinte csak a község, majd a környező települések rendezvényeit színesítette táncaival a csoport. Ma már rendszeres résztvevői a különböző térségi programoknak, fesztiváloknak, legyen az majális, szüret, karácsony, vagy egyéb kulturális rendezvény.
Repertoárjukban ecsédi, rimóci, kalocsai, nyírségi, szilágysági, mezőségi és bukovinai táncok szerepelnek.
A tánccsoport szakmai fejlődését szolgálja a csoport tagjainak beiskolázása a különböző néptánc tanfolyamokra, ahol további lehetőségük adódik a Kárpát-medence táncainak megismerésére, elsajátítására. Minőségi gyarapodást jelent más együttesek oktatóival, koreográfusaival való együttműködés, melynek eredményeképpen évente 1-2 koreográfiával bővül a táncos repertoár.

Próbák időpontja:
péntek 17.00 – 20.00
szombat 10.00 - 12.30

Csoportvezető : Maksa Kincső Kata

Kapcsolat: maksakincso9@gmail.com
tel.: +36 30 3835940

Szakmai segítők: Czinkóczi Kamilla, Szabó Zoltán 

Mobirise.com