,, Táncolok, míg élek, mert tánc nélkül nincs élet.”

 

A Kacus Néptánccsoport Ifjúsági Néptánccsoportként alakult 2002 – ben azokból a 14 – 15 éves fiatalokból, akik az általános iskolában a néptánc formanyelvén nevelkedtek. Ezen fiatalok közül többen ma is tagjai a csoportnak, itt váltak ifjú lányokból és fiúkból fiatal, érett felnőttekké.
A csoport létrejöttében minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a múlt tisztelete, az ősi kultúra megbecsülése és annak szeretete az évek során beépült a fiatalok értéktudatába. Képesek voltak azonosulni mindazokkal a felbecsülhetetlen értékekkel, melyek nemzeti múltunk oly meghatározó és csodálatosan színes szeletét képezik, s ami nem más, mint zenei és mozgásbeli anyanyelvünk, melyek nélkül magyar műveltségünk hiányos.
Másik jelentős tényező ami életre hívta a csoportot , a közösség erejében rejlik. A próbák küzdelme, a fellépések izgalma, a táborok és kirándulások hangulata egyaránt segítette a tánccsoport további működését. Akinek nem volt része ilyen csodában, csak sejtheti ezt a világot.
Kezdetben a fiatalok együttlétei a próbákra korlátozódtak, majd ahogyan bővült a repertoár, nem maradtak el a fellépésekre való felkérések sem. Eleinte csak a község, majd a környező települések rendezvényeit színesítette táncaival a csoport. Ma már rendszeres résztvevői a különböző térségi programoknak, fesztiváloknak, legyen az majális, szüret, karácsony, vagy egyéb kulturális rendezvény.
Repertoárjukban ecsédi, rimóci, sárközi, somogyi, dél-alföldi, kalocsai, szatmári, az erdélyi dialektus területéről széki, ill. szilágysági táncok szerepelnek.
A tánccsoport szakmai fejlődését szolgálja a csoport tagjainak beiskolázása a különböző néptánc tanfolyamokra, ahol további lehetőségük adódik a Kárpát – medence táncainak megismerésére, elsajátítására. Minőségi gyarapodást jelent más együttesek oktatóival, koreográfusaival való együttműködés, melynek eredményeképpen évente 1 – 2 koreográfiával bővül a táncos repertoár.

Csoport – és próbavezető: Tóth Tamás,  Bene Judit / Telefon: 06 30 /438-0180

Érdekel minket a Te véleményed is!