A Kacus néptáncegyüttes 2018-ban újabb pályázati sikerrel büszkélkedhetett, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Csoóri Sándor Alapból 2.300.000 Ft vissza nem térítendő támogatással segítette az együttes működését. A pályázatot a Péter József Népművészeti Alapítvány nyújtotta be, a pályázat kedvezményezettje a Kacus néptáncegyüttes.
A pályázaton nyert pénzösszeget a pályázat kiírója által meghatározott célokra és feladatokra lehetett tervezni, melyek mindegyike a tánccsoportok fejlődését szolgálta.
A támogatásból elsősorban a Kacus néptáncegyüttes szakmai munkájának színvonalát kívántuk erősíteni azáltal, hogy magasan képzett néptánc pedagógusokat kértünk fel az új koreográfia elkészítésére. Ebben az évben bukovinai székely táncokkal ismerkedtek a táncosok, melynek tanításában az Állami Népi Együttes két táncosa, Maksa Henrietta és Opiczer Márton közreműködtek.
A bukovinai táncokhoz 15 garnitúra női és férfi viseletet sikerült elkészíttetnünk, melyek kiegészítő darabjai a gyöngykaláris, a mellény – és kalapdíszek. Készült 8 pár női bakancs és 4 pár férfi csizma is, továbbá bővítettük hangtechnikánkat a próbák megtartásához nélkülözhetetlen aktív hangfal vásárlásával.
A Dobroda népzenei együttes közreműködött a koreográfiák zenei anyagának összeállításában és feljátszásában, melyet szintén pályázati erőforrásból finanszíroztunk. Ugyancsak a Dobroda kísérte táncosainkat 2019 nyarán Lengyelországban egy nemzetközi néptánc fesztiválon, ahová a Snutki néptáncegyüttes meghívására utazott a Kiskacus.

Érdekel minket a Te véleményed is!